Pečený citronový chřest s těstovinami v krémové omáčce

středa 3. června 2015

Vždycky mě mrzí, že je chřestová sezona tak krátká. Ale i to má svoje kouzlo a v té krátké době se dá chřestu naplno užít (upřímně, když je sezona chřestu, nejradši bych nejedla nic jiného =) . Pečený citronový chřest je opravdová lahůdka, lze péct jak zelený, tak bílý chřest. Můžete ho sníst klidně jen tak, je šťavnatý a plný chutí, ale výborně se hodí k těstovinám s jemnou krémovou citronovou omáčkou. Citron je díky pečení chuťově výborný, není tak kyselý a celý pokrm krásně doplňuje.
Příprava toho pokrmu není nijak náročná a nezabere mnoho času.






Pečený citronový chřest


Ingredience
500 g chřestu
1 citron (nakrájený na kolečka)
2 lžíce citronové štávy
olivový olej
sůl

Postup
Chřest omyjte, odkrojte konce (cca 0,5 - 1 cm)a podle druhu oloupejte pazochy chřestu - zelený stačí jen cca 3cm od spodu, bílý trochu více.  Takto připravený chřest vyskládejte na pečící plech vyložený pečícím papírem. Poklaďte na něj na kolečka nakrájený citron, posolte a zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Dejte péct na 20-30 minut při 180°C, ke konci hlídejte, abyste nespálili vršky ("hlavičky") chřestu.

Ke konci pečení chřestu dejte vařit těstoviny. 




Krémová citronová omáčka

Ingredience
3 stroužky česneku
2-3 lžíce hladké mouky
300 ml kokosového mléka
pepř
sůl
3 lžíce lahůdkového droždí
šťáva z půlky citronu

Postup
Česnek oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a zprudka orestujte dokud nezavoní a nezačne malinko hnědnout (pozor, lehce se spálí). Opečený česnek zaprašte hladkou moukou a přilijte trochu oleje aby vznikla jíška. Jíšku krátce prohřejte (ale nenechte ji zhnědnout) a přilijte kokosové mléko. Omáčku osolte, opepřete, přidejte lahůdkového droždí, krátce povařte a následně omáčku rozmixujte do hladka. Rozmixovanou omáčku ještě prohřejte a dochuťte citronovou šťávou.

Uvařené těstoviny slijte, přidejte k omáčce a promíchejte. Konce pazochů můžete pokrájet a přimíchat k těstovinám s omáčkou, vršky chřestu pak naskládejte na těstoviny společně s pečeným citronem při servírování.





You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty