Anpan

neděle 12. dubna 2015

Anpan jsou japonské kynuté bochánky/chléb plněný ankem - tedy sladkou pastou z červených fazolí adzuki (azuki). Těsto je nadýchané, téměř nesladké a úžasně ho doplňuje anko.  
Anpan vymyslel v rce 1875 Yasubei Kimura, samurai, který přišel o práci a Japonci si anpan velmi rychle oblíbili. Anpan je velmi populární i nyní, spousta zmínek se o této sladkosti vyskytuje i v anime.  







Ingredience na těsto (na 8 anpan)

200 ml kokosového mléka
40g cukru
250-350 g hl. mouky
špetka soli
30 g kokosového tuku
droždí + voda a trochu mouky (celkem 1/3 hrnku hmoty)

anko


Postup

Těsto na anpan je velmi nadýchané a mazlavé, nicméně práce s ním není nijak obtížná. 
V hrnku smíchat droždí s trochou vody a mouky a nechat ho vzejít (tak 10-15 minut). 
V míse smíchat 150 g mouky, cukr, špetku soli a přilít mléko a droždí. Vymíchat těsto (tohle těsto míchám myxérem a hnětacími nástavci). Může se stát, že těsto bude vyloženě téct a nebude to moc těsto, v tom případě přidejte mouku až do konzistence, kdy bude mít těsto hladký povrch, bude se stále lepit na prsty ale už nebude téct a bude držet tvar. Většinou mám celkové množství mouky okolo 320 g. Nakonec přidat kokosový tuk (nebo jiný rostlinný olej) a zapracovat ho do těsta (opět u tohoto těsta doporučuji celou dobu těsto mixovat mixérem s hnětacími nástavci). Vypracované těsto nechat 1-1 1/2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 
Po kynutí vyndejte těsto na silně pomoučený vál hladkou moukou (nebo jinou pracovní plochu) a navrchu těsto také poprašte moukou.  Nožem rozdělte těsto na 8 dílů a nechte těsto odpočinout 10-15 minut. 
Z každého kousku těsta udělejte víceméně kulatou placku o velikosti dlaně (pozor ať není střed placky příliš tenký, mohl při pečení popraskat), dejte na ní anko (množství zhruba o velikosti vlašského ořechu), kraje těsta zabate přes anko a vytvořte kuličku, kterou oběma rukama smáčknete, abyste uvnitř rozprostřeli anko. Takto nachystejte všechny anpan a rovnou je dávejte na pečící plech a pečícím papírem kde je necháte kynout další hodinu. 
Po posledním kynutí péct na 200°C přibližně 10-15 minut, dokud povrch nezhnědne.
Anpan jsou výborné jak čerstvě upečené, tak i druhý a třetí den.   


vykynuté anpan těsně před pečením






You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty