Domácí tortilly

středa 11. února 2015

Domácí tortilly jsou tenounké, křupavé a velmi chutné. Jejich příprava je časově trochu náročnější, ale postup není nijak složitý. 




Ingredience (na 16 tortill)

3 hrnky hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička soli
1/2 hrnku oleje
1 hrnek vlažné vody

Postup

Mouku smíchat se solí a kypřícím práškem, přidat olej a vodu. Mixovat mixérem s nástavci na těsto přibližně 1 minutu na vysokou rychlost, poté snížit rychlost na nejnižší a mixovat další minutu. Pokud se těsto zpočátku těžce spojuje přidejte opatrně pár lžic vody (mě to dalo 1 hrnek + 1 1/2 lžíce). Těsto bude opravdu krásně vláčné a nelepivé, takové sametové.
Vypracované těsto přendejte na pomoučenou (hladkou moukou) pracovní plochu a začněte ho dělit. Nejdřív na polovinu, poloviny zase na polovinu a tak dál, dokud nemáte 16 kousků. Zdají se být maličké, ale opravdu to stačí na krásné tenké tortilly. Těsto nechte 15 minut odpočívat.
Dejte nahřát pánev, vyválejte těsto do tvaru kruhu (alespoň přibližně :) ), v této fázi může být těsto vyválené až do průhledna. Vyválenou placku dejte na suchou na rozpálenou pánev. Pečení první strany zabere přibližně minutu. Když těsto začne "bublinkovatět" - na povrchu se budou tvořit malinké bublinky, je to známka toho, že za chvilku přijde čas na otočení - zkontrolujte zda je na spodní straně pár zahnědlých teček, pokud ano, tortillu otočte a pečte ještě dalších 30 sekund.

Upečené tortilly je potřeba skladovat bez přístupu vzduchu, nebo je ihned naplnit. Osvědčilo se mi (protože jsem dělala tortilly na wrapy), tortillu určenou na zabalení upéct méně (že nejsou viditelné zahnědlé tečky), zabalit wrap a až potom péct další. Tortilla je nejtvárnější těsně po dopečení, potom začne tvrdnout, což je v pořádku v případě, že chcete tortilly na přikusování třeba ke guacamole. Pokud tortilly jakkoli balíte, čím dříve to uděláte, tím snadněji to půjde a tortilla díky náplni zůstane krásně vláčná.



vyválené těsto


bublinky při pečení














You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty