Sushi maki

neděle 18. ledna 2015

Sushi je tradiční japonský pokrm, jehož nejdůležitější ingrediencí je rýže. Sushi je chuťově jemné a každý kousek se má jíst jako jedno sousto aby vynikla chuť všech ingrediencí, které se navzájem jemně doplňují. 
Makizushi je u nás asi nejznámější druh sushi, kdy se do řasy nori roluje rýže s náplní. Náplň je velmi variabilní a velmi lehce se dá upravit do veganské verze.
Dalším typem sushi, které si můžete lehce připravit doma je avokádové nigirizushi.






Nejdůležitější součástí sushi není náplň, která má mnoho variant, nýbrž správně připravená rýže. Rýže na sushi se nedá použít jen tak ledajaká, je třeba vybrat rýži přímo na sushi - kulatozrnnou (často se prodává přímo s názvem sushi rýže). Také její příprava vyžaduje správný postup. 
Mezi jednotlivými kousky sushi se mají jíst malé kousky nakládaného zázvoru, aby si člověk "očistil" chuť a mohl si pak vychutnat další jemný kousek sushi. Před snědením se má sushi z jedné strany namočit do sojové omáčky a z druhé se může namočit do wasabi pasty (nebo umepasty, což jsem si velmi oblíbila já, protože křen nemám moc ráda). 
Sushi je výborný pokrm, který je chuťově nezaměnitelný, sytý ale přitom lehký. 


ingredience na sushi


Postup v bodech pro snadnou orientaci: 

1. uvařit rýži, ochutit octem a nechat vystydnou do pokojové teploty
2. připravit nakrájenou zeleninu, tofu, řasy, misku s rýží a misku s vodou, wasabi (nebo ume pastu), podložku
3. nori dát na podložku a navlhčit do tří čtvrtin 
4. na nori poklást rýži
5. na rýži natřít wasabi (nebo ume pastu) 
6. naklást náplň
7. navlhčit zbytek řasy
8. zarolovat
9. nakrájet
10. hotovo


Příprava rýže

Ingredience

250 g sushi rýže 
350 ml vody
50 ml rýžového octa
3 lžičky cukru
1/2 lžičky soli


Postup

Rýži je nejdříve potřeba opravdu důkladně propláchnout. Dejte ji do velké mísy nebo hrnce, nalijte k ní vlažnou vodu a chvilku rýži promývejte krouživým pohybem ruky. Na poprvé bude voda úplně mléčně bílá. Tento postup opakuje, dokud z rýže neteče čirá voda - minimálně desetkrát. 
Po proplachování můžete, ale nemusíte nechat rýži odstát ve vodě. Pokud ji necháte odstát, je potom potřeba méně vody na vaření. Pokud ji nenecháte odstát, připravte 350 ml vody v hrnci, přidejte k ní propláchnutou a slitou rýži a přiveďte bez pokličky k varu. Jakmile se voda začne vařit, přiklopit hrnec pokličkou, plamen stáhněte úplně na minimum (na nejmenší plotýnce) a vařte 15 minut. V průběhu vaření na rýži ideálně vůbec nekoukejte a nemíchejte. Po uplynutí patnácti minut vaření rýži odstavte, ale nechte přikrytou pokličkou dalších 15-45 minut odpočívat (dle mé zkušenosti čím déle, tím je rýže lepší).
Takto připravenou rýži přendejte do misky (ideálně nekovové), a rovnoměrně na ni nalijte připravený ochucený ocet solí a cukrem (nalévat ocet můžete třeba přes vařečku, aby byl opravdu rozprostřený a ne nalitý v jednom proudu na jedno místo). Vařečkou následně "pokrájejte" rýži, aby se v ní ocet dobře promísil (to znamená vařečkou několikrát jemně "rozdělit" rýži do řad), zároveň by se při tomto kroku měla rýže ovívat vějířem, aby neosychala. Tímto procesem se rýže ochutí a také zakonzervuje, bude tvárná a lesklá. 


Postup rolování maki

Ingredience

řasy nori
připravená sushi rýže
wasabi pasta (pozor na složení, ne všechny jsou vegan) 
mrkev (strouhám jí škrabkou julienne)
okurka
avokádo
tofu
shoyu

pozn. místo wasabi lze použít umepastu, netradiční varianta pro ty, kterým wasabi nechutná


Pomůcky na výrobu sushi

bambusová podložka - Makisu 
miska s vodou


Postup

Veškeré pomůcky a ingredience si připravte na stůl, zeleninu a tofu pokrájejte, nori nastříhejte na poloviny (stříhejte souběžně s pruhováním v půlce listu.), na stůj dejte také misku s rýží, misku s čistou vodou, pastu wasabi a makisu. 
Nori je z jedné strany hrubá a z druhé hladká a lesklá. List nori položte na bambusovou podložku hladkou lesklou stranou dolů na podložku.

Při vlhčení nori a pokládání rýže je třeba pracovat rychle, nori se hodně kroutí. Při manipulaci s rýží pomáhá mít stále navlhčené ruce (proto ta miska s vodou na stole).

Před pokládáním rýže je vhodné navlhčit nori a to do tří čtvrtin výšky listu. Na namokřenou část rychle poklaďte rýži, na ní natřete proužek wasabi a dále položte vybranou náplň.
Když je vše nachystané k rolování, navlhčete zbylý proužek řasy a začněte rolovat podložku od strany s rýží, až bude celý váleček schovaný v podložce. Na začátku rolování je dobré prsty pomoct náplni aby nevypadla a zatlačit ji do středu. Také rolování neprobíhá tak, že by se podložka rolovala do spirály, ale jen si s ní pomůžete a vytvoříte takový "tunel", na jehož stěně je váleček sushi. 

Hotové rolky nakrájejte na 6-8 dílků navlhčeným ostrým nožem. Spoj rolky by měl při krájení mířit na podložku. 
Sushi se podávejte se shoyu nebo tamari, wasabi a nakládaným zázvorem.    

Malý tip pro začátečníky, aneb když se nepovede všechno schovat do rolky - ač to jistě není profesionální ani postupově správné, když vykukuje náplň nebo rýže a váleček ne a ne držet pohromadě, můžete si pomoct "záplatou". Ustřihněte tak 3 cm široký pruh nori, navlhčete, dejte na neposlušné místo a znovu zarolujte do bambusové podložky. Na sushi nebude nijak vidět, že se napoprvé tak úplně nepovedl a vám nebudou téct nervy z nepovedených a rozpadajících se válců.  
















příchutě zleva: avokádo, tofu a mrkev, avokádo a mrkev, okurka a mrkev




You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty