Avokádové nigirizushi

pondělí 19. ledna 2015


Nigirizushi je jeden z typů sushi, kdy se z rýže tvoří rukama "váleček", na který se kladou tenké plátky dalších ingrediencí, v tomto případě velmi tence krájené avokádo. Přes nigiri se může natáhnout tenký pásek nori, který jistí nahoře položenou ingredienci. Příprava sushi rýže na nigirizushi je totožná s rýží na makizushi, jen konečná příprava každého druhu sushi se liší. Nigirizushi se jí stejný způsobem jako makizushi, tedy před vložením do úst se může lehce namočit v shoyu a wasabi (nebo umepastě).
Bližší informace o sushi najdete v receptu na makizushi.
 
 
 
 
 
 

Příprava rýže

Ingredience (množství vystačí na 6 maki rolek + 6 nigiri - nebo jiný poměr maki x nigiri)

250 g sushi rýže 
330 ml vody
50 ml rýžového octa
3 lžičky cukru
1/2 lžičky soli

Postup

Rýži je nejdříve potřeba opravdu důkladně propláchnout. Dejte ji do velké mísy nebo hrnce, nalijte k ní vlažnou vodu a chvilku rýži promývejte krouživým pohybem ruky. Na poprvé bude voda úplně mléčně bílá. Tento postup opakuje, dokud z rýže neteče čirá voda - minimálně desetkrát. 
Po proplachování můžete, ale nemusíte nechat rýži odstát ve vodě. Pokud ji necháte odstát, je potom potřeba méně vody na vaření. Pokud ji nenecháte odstát, připravte 330 ml vody v hrnci, přidejte k ní propláchnutou a slitou rýži a přiveďte bez pokličky k varu. Jakmile se voda začne vařit, přiklopit hrnec pokličkou, plamen stáhnout úplně na minimum a odměřit 15 minut. V průběhu vaření na rýži ideálně vůbec nekoukat, při dodržení množství 250 g suché rýže a 330 ml vody by vaření mělo zabrat opravdu přesně 15 minut na mírném plamenu (opakovaně odzkoušeno), ale na poprvé se nic nezkazí občasnou kontrolou rýže. Po uplynutí patnácti minut vaření rýži v hrnci odstavit, nechat přikrytou pokličkou a nechat dalších 15 minut odpočívat - ale ne více než patnáct minut, potom už by se s rýží nedalo pracovat.
Takto připravenou rýži přendat do misky (ideálně aby nebyla kovová), a rovnoměrně na ni nalít připravený ochucený ocet solí a cukrem (nalévat ocet můžete třeba přes vařečku, aby byl opravdu rozprostřený a ne nalitý v jednom proudu na jedno místo). Vařečkou následně "pokrájet" rýži, aby se v ní ocet dobře promísil (to znamená vařečkou několikrát jemně "rozdělit" rýži do řad), zároveň by se při tomto kroku měla rýže ovívat vějířem, aby neosychala. Tímto procesem se rýže za prvé ochutí a za druhé bude tvárná a lesklá a ocet rýži tak trochu zakonzervuje. 

Poznámka: Naposledy když jsem dělala sushi jsem nějak zapomněla do rýže přidat cukr a sůl, dala jsem do ní jen ocet a bylo to moje nejlepší sushi, takže i když to asi není standardní postup, myslím, že se ho budu držet i nadále.
 

Výroba Nigirizushi

 

Ingredience

sushi rýže
avokádo
nori (nemusí být)
citronová šťáva (jen pokud nejsou nigirizushi určeny ihned ke spotřebě)
wasabi nebo umepasta (na namáčení při konzumaci)
shoyu (na namáčení při konzumaci)

Postup

Vezměte do ruky rýži v množství o něco menším než je velikost vlašského ořechu a rukama vypracujte tvar něco mezi válečkem a kvádrem (asi jako kvádr s oblými hranami) tak, aby se nerozpadal a položte ho na podložku, ideálně už na tu, na které budete servírovat.
Vedle si připravte avokádo - nejvíc se mi osvědčilo nakrojit asi 1 cm široký kus avokáda a nožem krájet tenounké plátky, které přímo z nože přemístíte na rýži. Nakonec můžete přes rýži s avokádem přetáhnout úzký proužek nori. Pokud nebudete nigirizushi s avokádem v blízké době konzumovat, je vhodné avokádo zakapat citronovou šťávou aby nezhnědlo.
 
 
 


 







You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené recepty